Skip links

5 manieren hoe je video kunt inzetten bij recruitment

1.    Job video

Vacaturevideo’s helpen je niet alleen om een vacature toe te lichten, maar ook om de werksfeer en cultuur te visualiseren. Met behulp van een video kunt je laten zien dat je als geen ander weet wat er in jouw branche speelt. Je profileert je op deze wijze als een excellente werkgever. Stuk voor stuk kansen die nog maar weinig werkgevers benutten.

Op het gebied van recruitment draagt video bij aan transparantie, onderscheidend vermogen en websiteverkeer. De voordelen zijn nog groter als je video’s combineert met Social Media en Content Marketing. Video’s krijgen dan een podium, zodat je er zeker van kunt zijn dat je voldoende mensen bereikt.

Door middel van video is het makkelijk om complexe vacatures helder te omschrijven. Je kunt gebruik maken van visuals, tekst en animaties, om een zo helder mogelijk beeld te schetsen van de vacature.

2. Functieomschrijving

Het opstellen van een aantrekkelijke functieomschrijving is een uitstekende manier om de meest gekwalificeerde kandidaten te werven. Er zijn dagelijks wel zo een 20 miljoen vacatures te vinden op het web. Een goede functieomschrijving laat je vacature opvallen tussen de rest. Gebruik je functieomschrijving om je bedrijf en vacature te promoten bij je toekomstige medewerker. Overigens gaan de meeste mensen niet puur op zoek naar een bepaalde functie, maar is ook het bedrijf van belang. De sleutel tot het opstellen van een effectieve functieomschrijving is om de perfecte balans te vinden tussen voldoende details, en het beknopt houden van je beschrijving.

3 Werknemer testimonial

Je vacatures hebben een groter bereik als er werknemer testimonials in beeld gebracht worden.  Laat echte werknemers aan het woord. Door je huidige werknemer in beeld te brengen, weerspiegel je je doelgroep en je bedrijfscultuur. De sollicitant zal zich meteen thuis voelt. De werknemer vertelt over je bedrijf, of bijvoorbeeld over de service in een productvideo. Zorg ervoor dat de werknemer trots en mooi in beeld komt. Door middel van een voice-over kunnen dingen verder worden toegelicht. De mogelijkheden zijn eindeloos.

Iets dat goed werkt in een testimonial-video is dat een werknemer van het bedrijf als voice-over en als gids spreekt. Ondertussen zijn er beelden van de corebusiness te zien in de video. Het bedrijf wordt goed in beeld gebracht.

4 Social shorts

Een korte “to the point” video die de aandacht van een scrollende kijker weet te vangen, noem je een social short.  Dit is een video die in de meeste gevallen niet langer dan dertig seconden duurt. In principe kun je deze video het beste vergelijken met een gifje. Deze vangt razendsnel je aandacht en voor je weg kunt scrollen, heb je al twee of drie keer de key-message voorbij zien komen. Je kunt een social short ook inzetten om kijkers te motiveren om je langere video’s te kijken. Zo kan je bijvoorbeeld een teasende quote in de video gebruiken. Op deze manier maak je de kijker nieuwsgierig. Vergeet daarbij niet de URL in de post te zetten, want binnen de meeste platforms kun je geen werkende link in een video plaatsen.

5 Sollicitaties via video

Als je wilt opvallen, is solliciteren via video dé perfecte manier om dit te bereiken. Het is eigenlijk niets meer dan jezelf voorstellen door middel van een video. Dit kan natuurlijk in verschillende vormen. Je kunt een interview met jezelf afnemen door de vragen in beeld te laten verschijnen, of door middel van een voice over. Je kunt echter ook voor een eigen format kiezen. Het belangrijkste is dat de video past bij jou, het bedrijf en de vacature waar je op solliciteert. Maak er geen standaard sollicitatie van. Er zijn steeds meer werkgevers die specifiek om een video sollicitatie vragen. Wanneer er niet naar gevraagd wordt, zit lang niet ieder bedrijf op een video te wachten. Bel dan eerst even met het bedrijf waar je de sollicitatie naar toe gaat sturen. Wil je een videosollicitatie meesturen en twijfel je? Bij sommige branches is lef en uitstraling een belangrijk onderdeel van de functie. In dit geval kan het lonen om extra op te vallen door middel van een video. Dus trek je creatieve stoute schoenen aan en druk op de rode knop!

Ook geïnteresseerd in een vacaturevideo?

Wij helpen je graag! Neem contact met ons op voor alle mogelijkheden.