Skip links

De perfecte vacature schrijven doe je met deze 5 tips

Het werven en selecteren van kandidaten via het internet heeft een speciale aanpak nodig. Je bereikt mensen eerder met een mooie inleiding, een aansprekend middenstuk en een verrassend slot. Mocht jij dit niet doen, dan is de kans groot dat de bezoeker de aandacht verliest. De bezoeker heeft haast en wil direct weten wat er te halen valt, daarom hebben we vijf tips samengesteld die jou zullen helpen de perfecte vacature te schrijven:

1.Schrijf geen tekst, maar maak een video

Nog maar weinig werkgevers gebruiken recruitment video als de manier voor werving en selectie. Recruitment video’s helpen je niet alleen om een de vacature toe te lichten, maar ook om de werksfeer en cultuur te visualiseren. Door een video met een uitleg over de vacature schetst je een beeld van je bedrijf als werkgever. Met een recruitment video kun je laten zien dat je als geen ander weet wat er in jouw branche speelt. Stuk voor stuk kansen, die nog maar weinig werkgevers benutten en waarmee je je dus enorm kan onderscheiden.

2 Schrijf enthousiast en uitnodigend

Het is belangrijk om een originele vacaturetekst te schrijven die opvallend, creatief en duidelijk is. Schrijf een werkelijk selecterende en wervende vacaturetekst. Hier wat van de beste creatieve en krachtige schrijftips die iedereen meteen kan toepassen. Schrijf korte zinnen. Heel praktisch: wissel korte opsommingen af met korte stukken tekst en stel geen eindeloze lijst op van alle taken die de kandidaat gaat uitvoeren en alle eisen waaraan hij of zij moet voldoen. Het is verstandiger om de belangrijkste drie tot vier punten te geven.

Wees enthousiast en uitnodigend. Interesseer de lezer door duidelijk te omschrijven waarom jij zo’n goede werkgever bent. Wees uniek in je aanbod. Iedereen heeft inmiddels wel een vrijdagmiddagborrel, maar welk bedrijf heeft smoothies op maandagmiddag? Of een duurzame lunch?

Bovenal beloof geen dingen die je niet waar kan maken. Je wilt graag toppers triggeren en overhalen om te solliciteren, maar weet dat onrealistische beelden kunnen leiden tot een mismatch tussen de potentiële werknemer en bedrijf.

3 Wees origineel en realistisch

Wees helder in wat je van een kandidaat verwacht en geef hem of haar zekerheid over verschillende aspecten met betrekking tot de functie. Bijvoorbeeld:

  • Welke taken gaat de kandidaat uitvoeren? Welke verantwoordelijkheden krijgt hij/zij. Met wie zal de kandidaat aan tafel zitten? Hoe ziet de procedure eruit? Is er een assessment of krijgt de kandidaat een casus die hij/zij moet voorbereiden?
  • Wat gaat de kandidaat verdienen en welke secundaire arbeidsvoorwaarden horen bij deze functie? Welke onderhandelingen zijn er mogelijk? Hoe wordt er in het bedrijf voor elkaar gezorgd?
  • Wat zijn de verwachtingen met betrekking tot de sollicitatieperiode, het proces en waar kan de kandidaat terecht voor eventuele vragen?
  • Wat zijn de doorgroeimogelijkheden? Echte talenten zijn immers niet op zoek naar een baan, maar naar een carrière.

Het opsommen van veel functie-eisen kan ertoe leiden dat kandidaten denken dat ze niet binnen het kader passen. Mocht je toch een specifiek profiel zoeken, probeer daar dan indirect op aan te sturen door bijvoorbeeld de schrijfstijl van de vacaturetekst aan te passen.

4 Doe onderzoek en test

Doe je huiswerk en neem intelligente beslissingen op basis van (data) onderzoek. Meet de effectiviteit van de vacatures. Zo weet je wat werkt en wat niet. Test je teksten en video’s op mensen. Vraag ze na het lezen en/of kijken wat ze ervan vinden. Bevraag ze uitgebreid zodat jij snapt wat wel en niet werkt. Doe een doelgroep analyse en deskresearch. Weet over wie je het hebt zodat je aansprekende teksten kunt maken en je sneller de juiste mensen weet te vinden.

5 Afwijzingen met een compliment

Je zult op veel vacatures vaak een veelvoud aan reacties krijgen. Zorg dat de afwijzingsmails voor positieve reacties zorgen. Verder is het belangrijk dat er een compliment zit in de brief of mail. Wees altijd blij en dankbaar voor de moeite en interesse die mensen hebben getoond in je bedrijf. Op deze manier doet een afwijzing geen pijn voor de sollicitant maar geeft het eerder een boost. Steeds vaker lees je over complimenterende afwijzingen op social media. Zo levert een afwijzing ook nog reclame op voor je bedrijf.

—-